INDUSTRIA ALIMENTARĂ & AGRO

PROTECȚIE EXPLOZIE & FOC

Industria Alimentară & Agro

În industria alimentară se prelucrează materiale în vrac, precum făina, zahărul, cafeaua, ceaiul, orezul, cerealele, furajele compuse, condimentele, laptele praf, amidonul, malțul etc., unde fiecare are caracteristici specifice de explozie și trebuie protejat corespunzător. 

În timpul producției industriale, particule fine sunt eliberate în aer de la manipularea materialului în vrac. Pe măsură ce aerul se mișcă, particulele se învârtesc și ajung cu ușurință la concentrații explozive. Când praful combustibil intră în contact cu o sursă de aprindere, are loc o explozie periculoasă, care poate avea consecințe extinse atât pentru tehnologia de producție, cât și pentru sănătatea și viața lucrătorilor. Riscul de explozie crește în special într-un spațiu închis.

Oferim protecție completă împotriva efectelor devastatoare ale exploziilor în tehnologiile care procesează aceste materiale în vrac.

RISCURI DE EXPLOZIE ÎN INDUSTRIA ALIMENTARĂ ȘI A CEREALELOR

În industria alimentară și de prelucrare, materialul în vrac, în mare parte de origine organică, este manipulat în timpul producției. Din aceste materiale sau substanțe se eliberează în aer particule mici de praf cu parametri explozivi specifici, care în amestec cu aerul creează o concentrație explozivă periculoasă. În același loc, chiar și din neatenție, o scânteie mecanică, o descărcare statică sau suprafețele din jur încălzite - creează condițiile ce duc la o consecință inevitabilă - o creștere locală bruscă a energiei, căldurii și presiunii - de dezvoltă o explozie.

COMBINAȚIE DE ELEMENTE CARE CONDUC LA APRINDERE ȘI EXPLOZIE

Aprinderea și explozia ulterioară au loc dacă următoarele condiții sunt îndeplinite în același timp în același spațiu:
substanțe caracterizate de reacții exoterme (de exemplu, particule de praf organic),
cantitate suficientă de oxigen (sau agent de oxidare în general),
sursă de aprindere efectivă (sursă de iniţiere efectivă).

SUBESTIMAREA PROTECȚIEI ANTI-EXPLOZII POATE COSTA FOARTE MULT

Cât de mult vă va spune exact scenariul din Georgia, SUA, unde a avut loc o explozie fatală în fabrica Imperial Sugar. Protecția împotriva exploziilor a fost subestimată în această companie, în principal pentru că același material fusese tratat în producție aici timp de 150 de ani și „nu au avut loc explozii în acea perioadă”. Din păcate, a avut loc o explozie urmată de o reacție în lanț a altor explozii.

EXPLOZIILE DIN INDUSTRIA ALIMENTARĂ TREBUIE PREVENITE

În prezent, este posibil din punct de vedere tehnologic să se identifice în prealabil toate riscurile iminente. Obligația de a aplica măsuri preventive adecvate este impusă de directiva ATEX 153, care presupune protecția vieților umane și a tehnologiei de producție de consecințele devastatoare ale unei explozii.

BENEFICIILE PROTECȚIEI ANTI-EXPLOZII

creșterea siguranței la locul de muncă și protejarea sănătății și vieții oamenilor
protecția proprietății și a echipamentelor scumpe
reducerea riscului de deteriorare și pierdere în producție
eliminarea perioadelor lungi de nefuncționare, păstrarea clienților existenți și menținerea stabilității economice

INDUSTRIA ALIMENTARĂ - PRODUCȚIE MALȚ

Fabricile de malț sunt o parte integrantă a industriei alimentare. Acest studiu de caz vă va arăta toate zonele de risc, inclusiv selecția celei mai potrivite soluții de protecție proiectate de RSBP împotriva exploziilor. DETALII

Solictare Ofertă

Suntem bucuroși să discutăm despre proiectul dumneavoastră! Pentru solicitarea unei oferte vă rugăm să ne contactați telefonic sau completând formularul dedicat.

Solictare Ofertă

Suntem bucuroși să discutăm despre proiectul dumneavoastră! Pentru solicitarea unei oferte vă rugăm să ne contactați telefonic sau completând formularul dedicat.

Solicitare ofertă