fbpx

INDUSTRIA PRELUCRĂRII LEMNULUI & INDUSTRIA HÂRTIEI

PROTECȚIE EXPLOZIE & FOC

Prelucrarea Lemnului & Industria Hârtiei

O atmosferă explozivă se poate forma în diferite locuri în fabricile de prelucrare a lemnului. O explozie poate apărea direct în timpul prelucrării lemnului, unde se produce praf combustibil. Alte zone de risc pot fi sistemele de transport al materialelor lemnoase, inclusiv cu bandă, melc și alte transportoare. Cel mai mare risc de explozie a prafului combustibil este în sistemele de extracție a prafului. O atmosferă explozivă este prezentă în mod constant în aceste sisteme și la fel este și riscul de explozie.

În timpul transportului și manipulării materialului lemnos, particulele de praf sunt dispersate. În combinație cu aerul, aceste particule creează o atmosferă explozivă. Dacă amestecul exploziv intră în contact cu sursa de aprindere, poate avea loc o explozie devastatoare. Explozia se caracterizează printr-o creștere rapidă a temperaturii și presiunii, care poate avea efecte distructive atât asupra tehnologiei de producție, cât și asupra sănătății și vieții personalului operator.

RISCURI DE EXPLOZIE ÎN INDUSTRIA PRELUCRĂRII LEMNULUI ȘI A HÂRTIEI

Incendiile și exploziile de praf în industria prelucrării lemnului pot apărea, de exemplu, în timpul măcinarii, zdrobirii, umplerii recipientelor cu deșeuri de lemn, desprăfuirii, extracției și transportului prafului de lemn către filtre și separatoare, șlefuirea pieselor din lemn lăcuite sau tratate în alt mod.

 

COMBINAȚIE DE ELEMENTE CARE CONDUC LA APRINDERE ȘI EXPLOZIE

Aprinderea și explozia ulterioară au loc dacă următoarele condiții sunt îndeplinite în același timp în același spațiu:
substanțe caracterizate de reacții exoterme (de exemplu, particule de praf organic),
cantitate suficientă de oxigen (sau agent de oxidare în general),
sursă de aprindere efectivă (sursă de iniţiere efectivă).

SUBESTIMAREA PROTECȚIEI ANTI-EXPLOZII POATE COSTA FOARTE MULT

A avut loc o explozie fatală în orașul canadian Burns Lake din Columbia Britanică, la fabrica de cherestea Babine Forest Products. Explozia și incendiul ulterior au distrus fabrica. Cauza a fost o concentrație mare de praf de lemn și lipsa protecției împotriva exploziei.


Sursă: CBC.ca

EXPLOZIILE DIN INDUSTRIA PRELUCRĂRII LEMNULUI ȘI A HÂRTIEI TREBUIE PREVENITE

În prezent, este posibil din punct de vedere tehnologic să se identifice în prealabil toate riscurile iminente. Obligația de a aplica măsuri preventive adecvate este impusă de directiva ATEX 153, care presupune protecția vieților umane și a tehnologiei de producție de consecințele devastatoare ale unei explozii.

BENEFICIILE PROTECȚIEI ANTI-EXPLOZII

creșterea siguranței la locul de muncă și protejarea sănătății și vieții oamenilor
protecția proprietății și a echipamentelor scumpe
reducerea riscului de deteriorare și pierdere în producție
eliminarea perioadelor lungi de nefuncționare, păstrarea clienților existenți și menținerea stabilității economice

Solictare Ofertă

Suntem bucuroși să discutăm despre proiectul dumneavoastră! Pentru solicitarea unei oferte vă rugăm să ne contactați telefonic sau completând formularul dedicat.

Solictare Ofertă

Suntem bucuroși să discutăm despre proiectul dumneavoastră! Pentru solicitarea unei oferte vă rugăm să ne contactați telefonic sau completând formularul dedicat.

Solicitare ofertă