INDUSTRIA ENERGETICĂ

PROTECȚIE EXPLOZIE & FOC

Echipamente Protecție Explozie pentru Industria Energetică

Centralele care prelucrează cărbunele și biomasa sunt mai predispuse la accidente datorită unui risc crescut de explozie. În timpul producerii de energie, atât termică cât și electrică, în procesul de producție pot apărea concentrații de praf explozive. Condițiile ideale create într-un spațiu închis, cum ar fi prezența unei surse de aprindere, concentrația optimă de praf combustibil și agenți oxidanți, vor iniția explozia. Astfel, se pun în pericol sănătatea și viețile umane și apare un risc ridicat de distrugere a proprietății.

Locurile potențiale de concentrații de praf explozive sunt zonele externe și interne de cărbune ale centralelor termice sau centralelor electrice. La transportul cărbunelui în zone ale procesului de producție, se pot forma amestecuri explozive. Cărbunele se deplasează prin benzi de cărbune, sortare, cicloane, mori și rezervoare până la cazan. Un amestec combustibil de pulbere de cărbune și aer se poate forma peste tot și există un risc ridicat de explozie devastatoare.

Un risc similar apare și în centralele termice și centralele electrice pe biomasă. Biocombustibilii necesită uscarea particulelor organice mai mari, care ulterior sunt zdrobite în particule mai ușoare. De asemenea, în această situație, un amestec exploziv de particule de praf și aer se poate forma și deveni periculos.

RISCURI DE EXPLOZIE ÎN INDUSTRIA ENERGETICĂ

Parametrii ce influențează formarea unui amestec exploziv sunt umiditatea produsului de cărbune, temperatura acestuia, conținutul de oxigen din mediul purtător și dimensiunea granulelor. În general, putem spune că dacă conținutul de umiditate al cărbunelui este scăzut, temperatura mediului purtător este mai mare și dimensiunea granulelor cărbunelui este mai mică, riscul ca explozia să apară este mai mare. Prin urmare, este necesar să se acorde o atenție sporită acestor tehnologii în timpul proiectării și exploatării. La arderea unui amestec de cărbune și biomasă (paie, coji, pastă de lemn etc.), trebuie luată în considerare și temperatura minimă de aprindere a acestui amestec.

COMBINAȚIE DE ELEMENTE CARE CONDUC LA APRINDERE ȘI EXPLOZIE

Aprinderea și explozia ulterioară au loc dacă următoarele condiții sunt îndeplinite în același timp în același spațiu:
substanțe caracterizate de reacții exoterme,
cantitate suficientă de oxigen (sau agent de oxidare în general),
sursă de aprindere efectivă (sursă de iniţiere efectivă).

RISCURI DE EXPLOZII ÎN LANȚ

Nerespectarea pericolelor pe care le implică transportul materialului prelucrat la cazane poate, în anumite circumstanțe, declanșa o reacție în lanț de explozii la nivelul echipamentelor și al întregii fabrici energetice. O explozie aparent unică se va transforma în mai multe explozii ulterioare cu consecințe de amploare. Această reacție în lanț poate duce chiar la pierderea de vieți omenești și la distrugerea echipamentelor și a clădirilor întregi.

EXPLOZIILE DIN INDUSTRIA ENERGETICĂ TREBUIE PREVENITE

În prezent, este posibil din punct de vedere tehnologic să se identifice în avans toate riscurile iminente. Obligația de a aplica măsuri preventive adecvate este impusă de directiva ATEX 153, care presupune protecția vieților umane și a tehnologiei de producție de consecințele devastatoare ale unei explozii.

BENEFICIILE PROTECȚIEI ANTI-EXPLOZII

creșterea siguranței la locul de muncă și protejarea sănătății și vieții oamenilor
protecția proprietății și a echipamentelor scumpe
reducerea riscului de deteriorare și pierdere în producție
eliminarea perioadelor lungi de nefuncționare, păstrarea clienților existenți și menținerea stabilității economice

Solictare Ofertă

Suntem bucuroși să discutăm despre proiectul dumneavoastră! Pentru solicitarea unei oferte vă rugăm să ne contactați telefonic sau completând formularul dedicat.

Solictare Ofertă

Suntem bucuroși să discutăm despre proiectul dumneavoastră! Pentru solicitarea unei oferte vă rugăm să ne contactați telefonic sau completând formularul dedicat.

Solicitare ofertă