Fabricile de malț sunt o parte integrantă a industriei alimentare. Datorită cererii mari și a volumelor de producție mai mari, în zilele noastre sunt fabrici de malț independente semi-automate care produc malț pentru diferite fabrici de bere.

Datorită progresului tehnologic, orzul este prelucrat în cantități mari, dar odată cu creșterea producției vine și o creștere a riscului de explozie în timpul prelucrării materialului în vrac.

Prezența prafului combustibil din orz amenință în mod constant sănătatea și viața angajaților și tehnologia de producție. Există riscul de explozie nu numai în timpul manipulării materialului pe benzi transportoare, ci și în toate celelalte părți ale ciclului de prelucrare.

Scopul principal al acestui studiu de caz este de a arăta și descrie toate zonele de risc specifice fabricilor de malț, cu aplicarea celei mai potrivite protecții împotriva exploziei pentru fiecare parte a fabricii.

Scopul este de a asigura întregul proces și astfel de a proteja viața oamenilor și de a minimiza daunele ireversibile asupra unei proprietăți folosind o soluție eficientă. Protecția eficientă previne investițiile mari în recuperarea echipamentelor distruse.

Cum funcționează o fabrică de malț

Producția de malț este un proces complex care necesită schimbări frecvente în manipularea materialelor. Din cauza mișcărilor și modificărilor orzului, există riscul de explozie în aproape întregul proces de producție de malț. Puteți considera ca risc orice proces mecanic în care învârți praf combustibil. Elementele inițiatoare sub formă de scânteie sau sursă de căldură, adăugate la amestecul de praf din aer, pot forma o explozie devastatoare. Este necesar să se proiecteze un tip adecvat de protecție împotriva exploziei. Prioritatea noastră este să oferim clientului o analiză aprofundată a funcționării sale privind starea actuală a echipamentelor sale și să proiectăm o soluție fiabilă care să prevină consecințele fatale ale unei explozii.

În acest studiu de caz sunt prezentate tipuri de protecție explozie potrivite pentru diferite părți ale procesului. Există riscul de explozie a prafului combustibil în partea uscată a procesului de producție la manipularea cerealelor de orz. În primul rând, boabele de orz sunt mutate din camion în containerul de recepție. De acolo, cerealele sunt duse în rezervoare subterane și de acolo la transportoare cu melc. Elevatoarele cu cupe și transportoarele mută boabele în silozuri, din care orzul este mutat în procesul umed și transformat în malț. Apoi este mutat în buncărele de funcționare și apoi în buncărele pentru sac. Un alt elevator cu cupe transportă materialul la transportorul vibrant până la cântar, apoi este mutat de elevatorul cu cupe la tocător și din nou la cântar, de unde malțul cade în silozurile de beton. Transportorul melc transportă cerealele la polizor. Întregul proces se încheie cu dozarea malțului în saci, vagoane și mașini.

Studiu caz fabrica malt

ANALIZA DE RISC LA EXPLOZIE IN FABRICILE DE MALȚ

descărcarea orzului

depozitarea malțului (rezervoare, silozuri)

transportul malțului (elevator cu cupe)

mărunțirea malțului

filtrarea prafului

transport pneumatic

SURSE DE INIȚIERE EXPLOZIE ÎN FABRICILE DE MALȚ

  suprafață fierbinte – griparea rulmenților

scântei generate mecanic – defecte ale echipamentelor, electricitate statică

nerespectarea normelor de siguranță

SOLUȚIA RSBP PENTRU PROTECȚIE LA EXPLOZIE

Am propus următorul tip de protecție împotriva exploziei pentru această studiu de caz. Scopul principal a fost de a oferi clientului cea mai bună soluție cu cel mai bun tip posibil de protecție împotriva exploziei. Am protejat purificatorul cu vibrații din interiorul fabricii de malț cu tehnologii de suprimare a exploziilor – sistemul HRD. RSBP a dezvoltat un suport special pentru cilindrul HRD care permite deplasarea dispozitivului pe axe individuale, ceea ce înseamnă o eficiență maximă de protecție a unităților cu vibrații. Am aplicat aceeași tehnologie la echipamentele de filtrare.

Pentru dispozitivele situate în interiorul fabricii, tehnologia de suprimare a exploziilor este cea mai bună modalitate de a proteja funcționarea, viețile și de a minimiza daunele în cazul unei explozii. Căile de aspirare sunt protejate de o supapă cu clapetă – B-FLAP I sau bariere HRD.

Pentru elevatoarele cu cupe, am ales protecția folosind un sistem special certificat ELEVEX, care, datorită versatilității sale, asigură întotdeauna cel mai potrivit tip de protecție conceput pentru o situație specifică. Proiectăm și modificăm protecția elevatorului în functie de amplasarea acestuia – în zonele exterioare ale complexului sau în interior, în hala fabricii. Transmiterea exploziei de la elevatoarele cu cupe la următoarele părți ale tehnologiei de producție este blocată prin instalarea unei bariere HRD la punctele de intrare și ieșire către/din elevator.

Rezervoarele de orz și malț sunt de obicei protejate de dispozitive de ventilare explozie în configurații ce depind de amplasarea silozurilor. Pentru silozurile din interiorul fabricii de malț am ales protecția împotriva exploziei cu echipamente de ventilare fără flacără. În imagine, puteți observa dispozitivele noastre FLEX R PRO situate în partea superioară a silozurilor. Containerele exterioare sunt protejate cu dispozitive de ventilare a exploziei VMP situate în partea de sus a silozului.

Solicitare ofertă