Conform informațiilor înregistrate pe parcursul diferitelor epidemii și pandemii (SARS, MERS, H1N1, etc.), ariile afectate în care răspândirea a fost cel mai bine controlată au fost cele în care s-a impus purtarea măștilor de protecție.
Având în vedere stocurile limitate din această perioadă, pentru măștile de protecție, am explorat alternative de confecționare DIY (Do It Yourself) pentru uz personal și cunoscând capacitatea de filtrare superioară a filtrelor HEPA ne-am confecționat astfel de măști de protecție utilizând acest material. Procesul de confecționare fiind simplu am pregătit un mic ghid de realizare a unor măști alternative, măști ce se pot utiliza doar în condiții excepționale (atunci când nu avem posibilitatea de a achiziționa o mască de protecție corespunzătoare/cu toate certificările legale).
INSTRUCȚIUNI DE SIGURANȚĂ OBLIGATORII
ACESTEA SUNT DETALIILE UNUI MODEL DE MASCĂ CE POATE FI CONFECȚIONATĂ DE ORICINE (DIY / DO IT YOURSELF). MASCA DESCRISĂ NU ESTE UN DISPOZITIV SAU ECHIPAMENT MEDICAL!
NIVELUL DE PROTECȚIE OFERIT DE ACEASTĂ MASCĂ NU ESTE CERTIFICAT ȘI PRIN URMARE NU VĂ PUTEM GARANTA EFICIENȚA ACESTEIA.
MODELUL, FORMA ȘI EXECUȚIA ACESTEI MĂȘTI NU SUNT ATESTATE DE INSTITUȚIILE ABILITATE.
CONSTRUIREA MĂȘTII CÂT ȘI PURTAREA ACESTEIA VOR FI REALIZATE ÎN TOTALITATE PE RĂSPUNDEREA EXECUTANTULUI MĂȘTII.
ACEST MATERIAL PREZINTĂ O SUGESTIE DE MODALITATE DE REALIZARE A UNEI MĂȘTI ȘI NU SUNTEM RĂSPUNZĂTORI DE EFECTELE PRODUSE DE MASCA REALIZATĂ DIN MATERIALE NECORESPUNZĂTOARE ȘI/SAU REALIZAREA DEFECTUOASĂ A MĂȘTII ȘI/SAU NERESPECTAREA ORICĂROR INDICAȚII DIN ACEST MATERIAL.
NU PUNEȚI ÎN APLICARE DECÂT DACĂ SUNTEȚI ADULT ȘI, PENTRU A EVITA SITUAȚIILE PUȚIN PROBABILE ÎN CARE MATERIALELE UTILIZATE SUNT NECORESPUNZĂTOARE, NU PURTAȚI FĂRĂ SUPRAVEGHEREA UNUI ALT ADULT.
O MASCĂ EFICIENTĂ
1. TREBUIE SĂ NE PERMITĂ SĂ RESPIRĂM NORMAL
2. TREBUIE SĂ FILTREZE CÂT MAI BINE CELE MAI MICI PARTICULE
3. TREBUIE SĂ NU PERMITĂ INSPIRAREA AERULUI NEFILTRAT
1. O respirație normală (restricții de aer cât mai mici)
Materialul din care va fi realizată masca trebuie să ne permită să respirăm normal în timpul purtării măștii – testează materialul înainte de utilizare și dacă respiri greu caută o alternativă.
Dacă folosești mai multe materiale suprapuse, testează-le împreună, ca în forma finală a măștii pe care vrei să o faci. Dacă nu poți respira normal și trebuie să depui efort, oricât de mic, înseamnă că există riscul de a leșina sau de a te sufoca.
Alegerea materialului este importantă și deciziile le vei lua pe propria ta răspundere! Așa că alege fără a face compromisuri!
Dacă în timpul utilizării vei simți o stare de amețeală sau de confuzie sau de respirație greoaie sau orice alte simptome anormale, această mască trebuie dată jos imediat și verificate cauzele ce au determinat aceste simptome.
2. Filtrarea mai bună a celor mai mici particule
Recomandăm ca materialul din care va fi realizată masca să fie obținut dintr-un filtru certificat (de exemplu: filtrele HEPA ale purificatoarelor de aer, saci HEPA ai aspiratoarelor, filtre HEPA pentru aspiratoare, saci HEPA ai sistemelor centrale de aspirare, etc.). Nu utilizați filtrele realizate din fibră de sticlă sau alte materiale iritante – verificați materialele din care sunt realizate filtrele găsite, dacă pot fi folosite în contact cu pielea și dacă nu conțin substanțe toxice.
Alegerea materialului este importantă și deciziile le vei lua pe propria ta răspundere! Așa că alege fără a face compromisuri!
Testează materialul înainte de utilizare conform punctului 1. și dacă respiri greu caută o alternativă.
3. Inspirarea de aer filtrat
Sunt 4 aspecte de care trebuie să țineți cont:
a. Forma măștii este foarte importantă – masca trebuie să se așeze pe față astfel încât în timpul inspirării să nu lase aerul să intre pe lângă mască, chiar și pentru cei care au barbă. De asemenea, optimizarea consumului de material filtrant va permite realizarea mai multor măști.
b. Cusăturile trebuie să fie cât mai puține și, dacă nu pot fi evitate, să fie realizate din exterior spre exterior cu împăturiri multiple și laturile ce necesită coaserea să fie în mijlocul acestor împăturiri cusute (pentru a scădea la maxim șansele ca aerul nefiltrat să intre prin găurile realizate de ac) – cusătura trebuie realizată foarte strâns cu ață cât mai rezistentă.
c. Măștile folosesc o sârmă sau o tăbliță pentru poziționarea pe forma nasului a materialului și o sârmă va fi necesară și aici – se va căuta o sârmă destul de maleabilă pentru a fi îndoită relativ ușor, dar îndeajuns de tare încât să își păstreze forma dacă tragi încet de ea (de exemplu, mai multe lițe subțiri înfășurate nu vor fi eficiente).
d. Masca are nevoie de 4 prinderi ca să stea fixă în timpul vorbirii și al mișcării și fiecare prindere a măștii trebuie să conțină măcar pe jumătate din lungime elastic. Utilizarea legăturilor prin legarea (fundiță) în X a prinderilor va permite fixarea conform diametrului capului utilizatorului. Utilizarea elasticului este obligatorie pentru a permite scoaterea rapidă a măștii, în caz de urgență, chiar și dacă fundele nu se desfac.
Alegerea formei este importantă și deciziile le vei lua pe propria ta răspundere! Testează elasticul prinderilor și exersează modalitatea de a da masca jos în caz de urgență!
Alegerea materialului este importantă și deciziile le vei lua pe propria ta răspundere! Așa că alege fără a face compromisuri!
MASCĂ ÎN 10 PAȘI
Pas 1
Citește toate informațiile anterioare și respectă-le cu strictețe!
Citește cu atenție toate informațiile înainte de a începe execuția și începe
doar dacă ai înțeles toate informațiile și toți pașii, inclusiv pasul 1.
Pas 2
Doar dacă pasul 1 a fost parcurs integral, se vor tăia la dimensiuni
materialele
Exemplu:
– filtru HEPA (filtru purificatoare aer, sac de filtrare sistem central de aspirare, sac aspirator, filtru aspirator) – 200 x 300 mm
– țesătură din bumbac 100% (tricou din bumbac 100%) – 200 x 300 mm
– elastic tip șnur – 4 bucăți de câte 250 mm
– sârmă cupru de 1mm grosime – 120 mm
Pas 3
Suprapune materialele (dacă folosești mai multe) și împăturește-le pe
lungime o dată (materialul din bumbac la interior, marginile suprapuse
perfect).
În cazul în care nu folosiți o mașină de cusut și vă este puțin mai greu utilizând ac și ață, recomandăm să faceți pasul 8 înaintea pasului 3.
Pas 4
Marginea împăturită rezultată poate fi cusută sau însăilată pe lungime la 2-3mm de margine (va ajuta la menținerea poziției materialelor în cusăturile următoare).
Pas 5
a. Împăturește 25 mm pe lungime marginea împăturită și cusută/însăilată anterior.
b. Împăturește în sens invers pe jumătate (12,5mm) cei 25mm împăturiți anterior (cei 2 pereți ai măștii trebuie să fie în mijlocul împăturirilor).
Pas 6
Coase aceste împăturiri pe centru, astfel încât să prinzi toate straturile de material, cât mai drept, cât mai strâns și cu ochiuri cât mai mici (de preferat ochiuri de 2-3mm la mașina de cusut).
Pas 7
Îndoaie fiecare capăt al sârmei spre interior 5mm (pentru ca aceasta să nu poată străpunge materialul în timpul așezării măștii pe față).
Pas 8
Realizează un tiv de 8-12mm pe toată marginea opusă cusăturii împăturite,
astfel încât să poți introduce sârma în interiorul acestui tiv. Introdu sârma în interiorul tivului, poziționând-o la centru.
Pas 9
Prinderile măștii vor fi cusute astfel:
– câte o prindere la fiecare colt, poziționate la 45 de grade spre exterior;
– câte o prindere pe fiecare parte, cusută pe tivul sârmei la 60mm de
prinderea din colț, poziționată perpendicular pe margine.
Cusăturile vor fi realizate astfel încât să nu se poată desface (cusături
multiple și capetele de ață legate).
Pas 10
Testează masca (așezare pe cap, ușurință de prindere și scoatere de urgență, etc.) numai cu ajutorul unui supraveghetor adult!
Pentru un aspect mai plăcut, colțul de pe centrul măștii poate fi îndoit pe interiorul măștii (tăierea acestuia ar însemna o cusătură în plus, cusătură prin care va intra aer nefiltrat, excesul de material filtrant fiind chiar recomandat – pentru a permite un flux de aer mai mare și implicit
respirația normală).
Diferențele de cultură sunt cele ce determină atât luarea de măsuri diferite în fiecare țară, cât și răspunsuri diferite ale populației în fața măsurilor impuse: unii se supun pentru că știu că autoritățile le vor binele, alții caută soluții pe cont propriu și nu au încredere.
Fie că noi, acum, avem sau nu încredere, indiferent de părerile personale ale fiecăruia, concluzia este că putem ajuta fiecare individ la împiedicarea răspândirii virusurilor prin purtarea unei măști.
Pentru ca virusul SARS-COV-2 ( COVID-19 / CORONA-VIRUS) să ne infecteze trebuie ca acesta să ajungă la nas, gură sau ochi (doar aici avem mucoase cu receptorii de care virusul se poate prinde) – strănută cineva, tușește sau atingem o suprafață contaminată și ne mănâncă nasul sau ne jenează o geană – abia acum conștientizăm de câte ori ne atingem fața. Prin piele virusul nu poate trece, pielea nu are acei receptori de care are nevoie virusul – de aceea ne putem spăla cu săpun și suntem în siguranță! Atâta timp cât nu ne atingem fața înainte de a ne spăla. (link sursă).
O mască și o pereche de ochelari purtate de fiecare dată când ieșim din casă ne vor proteja atât de infectare directă prin strănut sau tuse, cât și de infectarea indirectă, amintindu-ne că nu trebuie să ne atingem fața dacă nu ne-am spălat bine pe mâini.
TE RUGĂM SĂ NE CONTACTEZI LA ADRESA DE E-MAIL OFFICE@DERETICA.RO DACĂ AI SUGESTII PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA ACESTUI MATERIAL